AKTUELNO

Predsednik Srbije i lideri Srba iz regiona uneli su jutros badnjak u zgradu Predsedništva, nakon čega je održan sastanak. Vučić je, obraćajući se medijima, istakao da će Srbija nastaviti da pomaže svoj narod ukoliko ostane na odličnom ekonomskom putu i postigne rezultate kakve je postigla 2018. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uneo je badnjak u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu.

Badnjak su zajedno sa predsednikom uneli gosti iz regiona među kojima su predsedavajući i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik Sobranja Republike Makedonije Ivan Stoilković.

Foto: Tanjug

Službi koja je počela nešto posle osam časova prisustvovale su i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Foto: Tanjug

Tu su i predsedavajući i srpski predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, predsednik Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević i gospodin Goran Danilović, Crna Gora.

Foto: Tanjug

Predsednik je, nakon službe i sastanka sa gostima iz regiona izjavio da je bilo reči o očuvanju srpskog pisma, kulture i jezika, te da su saslušani predstavnici našeg naroda iz različitih delova regiona.

- Srbija, ukoliko nastavi putem razvoja na kojem je bila u 2018. godini, moći će još više da pomogne našim ljudima u izgradnji vrtića, bolnica, škola, domova zdravlja, u poduhvatima iz kulture, snaženja naše nacionalne svesti i očuvanja našeg imena i prezimena. Karakteristika sastanka je da su svi ljudi, odakle god da su došli, jasno stavili do znanja da su mir i stabilnost u regionu od suštinskog značaja, te da politika koju Srbija vodi jeste politika saradnja, dobrih odnosa, politika u kojoj se štite naši i ne narušavaju tuđi nacionalni i državni interesi. Ovo se nikako ne sukobljava, već podstiče jedno drugo - kaže Vučić.

Foto: Tanjug

Ističe da sa RS i BiH Srbija ima dobre odnose, te da Srbija sa svim zemljama iz regiona ima suficit u svom trgovinskom odnosu, te su one od izuzetnog značaja za nas.

- Okupili smo se jer znamo da naš narod čeka ne laka politička godina, ali sigurno jako uspešna ekonosmki. Čekaju nas izazovi po pitanju KiM. Imamo probleme sa položajem Srba na KiM, ali i u regionu. Ovo je jedan od sastanaka na kojima smo izneli stavaove, saslušali jedni druge. Nastavićemo da se pomažemo, a Srbija će svoj ekonomski napredak da upotrebi za unapređenje pozicije našeg naroda i jezičkog, kulturnog i nacionalnog identiteta - rekao je Vučić.

On je svim građanima Srbije pravoslavne veroispovesti poželeo srećan Badnji dan, Božić i Novu godinu.

Predsedavajući Predsedništvom BiH Milorad Dodik kaže da se na sastanku govorilo o položaju Srba u regionu. Ističe da su svi zagledani u Srbiju, koja teži da pomogne svom narodu u RS.

Foto: Tanjug

- Želimo očuvanje mira i ne želimo konflikte. Želimo da u BiH izgradimo ustavnu poziciju srpskog naroda i RS. Srbija nam je sinonim za život i želimo da legalizujemo taj pristup jer on ne vređa nikoga. Upoznat sam sa stanjem naše zajednice u CG, nastavlja se negativan odnos prema našim pripadnicima, ali i prema srpskoj pravoslavnoj crkvi. Sarajevo je uzurpiralo imovinu SPC u centru Sarajeva i o ovome moramo da govorimo. Znamo kakva je situacija i za Srbe u Hrvatskoj - kaže Dodik.

#Aleksandar Vučić

#Badnjak

#predsednik

'